Tyxo.bg counter
Company Logo

slide 1 slide 2 slide 3$slide){ ?>

Реклама

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вход

Екзотиките на арабската кухня

Арабска кухня

 

И защо да запишем курс по готварство?

Ако има понятие на този свят, което да съществува с най-голям брой разновидности, то определено това е кухнята на различните народи по земята. Знаем, че главно влияние за националните ястия на един народ, оказват културата и религията. Сред най-екзотичните и интересните в готварско отношение страни, несъмнено могат да се определи тази от арабския свят. Арабските народи са сред тези, които отдават най-голямо уважение на храната. Тези страни се отличават с изключително разнообразие от към рецепти, изпозлвани продукти, начин на поднасяне на гозбите, както и тяхното консумиране. Тяхната кухня се основава в голямо отношение и на религията и силното уповаване на каноно, което обяснява защо свинското месо не е сред консумираните храни. Сред пред предпочитаните меса в арабската кулинария са предимно овнешкото и телешкото, следвани от пилешкото, козето и рибата.

 

 

В гозбите си, мюсюлманите изпозлват изключително много подправки, като най-предпочитаните са чесънът, червен и черен пипер, екзотичните канела и най-различни ароматни билки. Маслините са сред предпочитаните добавки, които се слагат в арабските манджи.

 

 

Голяма любопитност е и това, че различните ястия се ядят от арабите по точно определен начин. Рибата например се консумира само маринована, печена или пържена. Като особен факт за таи кухня е, че арабите не готвят с мазнина, особено, когато пържат. Те просто нагряват тигана на поне 300 градуса, след което поставят месото и го оставят то само да се изпърже в собствената си мазнина.

 

 

Сред храната, кяото най-много се предпочита от арабите е хлябът. Той задължително е бял, никога не отсъства от трапезата и винаги се разчупва с ръце. Там хлябът не се реже, защото се счита за неуважение.

 

 

Характерна особеност в традициите за арабския свят и тяхното хранене е, че редът на сервиране на яденето, особено, ако е празнична трапезата, се отличава от типичния за нашия свят обичай. Там се започва от плодовете, обикновено диня или пъпеш, след което се преминава към десерт, който е тестено изделие, залято с мед и масло, след това се яде основното и накрая се завършва със супата. Абсолютно обратния ред, на нашите познати първо, второ и трето меню.

 

 

Много религиозните араби и до ден днешен спазват обичая да се хранят два пъти на ден. Те приемат само закуска и обяд, които освен, че са много вкусни, са изключително калорични и засищащи.

 

 

Един готвач се счита за добър, когато има в рецептите си поне един арабски специалитет. Ако и вие обичате да готвите, а арабската кухня ви харесва и ви се струва изключително интересна и екзотична, може да се запишете на курс по Готварство, организиран по схемата ”Аз мога повече”, съвместно с доставчици на професионално обучение. Курсът по Готварство, ще ви научи на всички тънкости на професията, с които ще придобиете необходимите умения, за да приготвяте традиционна арабска кухня.

 

Comments (0)

Кредитно известие

Кредитно известие в оперативното счетоводство

 

Какво представлява кредитното известие?

Кредитното известие е понятие в счетоводството, което по своята същност е първичен счетоводен документ, с който може да се намали данъчната основа на една доставка или да се нулира тази данъчна основа, когато доставката се развали, а пък за нея вече е издадена фактура. Въпросното намаляване на данъчната основа може да се случи поради причини като намаляване на стойността на продукта или пък заради предоставена допълнителна отстъпка, причината на която може да е по-ниско качество или пък надхвърлянето на определен обем продажби; може да се дължи също и на намаляване на количеството, заради върнати бройки, които са повредени или ако се случи така, стоката да бъде проверена от компетентни органи, да се окаже, че количеството стока е много по-малко от фактурираното.

Всяко кредитно известие притежава реквизити, които са задължителни или не, като тези на фактурата. Другото нещо, което кредитното известие задължително трябва да съдържа са номера и датата на фактурата, към които известието е издадено. За да се издаде едно известие, то обикновено има основание, а такова едно основание може да бъде основанието за намаляване на данъчна основа или за разваляне на доставката.

От гледна точка на едно счетоводно предприятие, което обслужва различни счетоводни клиенти, трябва да се прави винаги задължителен предварителен преглед на всяко кредитно известие и тяхното фактуриране. Според счетоводното виждане са валидни всички изключения и правила, както грешки и решения, които се отнасят до една фактура. Едно кредитно исветие, не би могло да бъде осчетоводено, ако в него не се посочва за коя фактура се отнася или ако въобще липсва фактура, която трябва да го доказва. В такъв един случай комуникацията с клиент или издателят е задължителна, за да може да се определи и уточни за коя фактура се отнася въпросното кредитно известие или съответно, да се издаде фактура, вслучай, че няма такава.

Счетоводителите споделят, че най-голям риск се крие, ако едно кредитно известие бъде осчетоводено като фактура. Те обясняват, че голяма опасност има да се случи такава грешка е заради софтуерната програма, която издава едновременно фактури, дебитни и кредитни известия, които изключително много си приличат визуално. Този момент на объркване е опасен, защото, ако се получи така и едно кредитно известие се осчетоводи като фактура, то размерът на данъка в него, не ще отиде в намаление на получения резултат за конкретния месец, а ще се внесе в двоен размер. За да не се допускат такива фатални грешки, е добре тези Кредитни известия да бъдат отбелязвани с ярък цвят, който да сигнализира за тях.

Ако една фактура, към която е издадено кредитното извесите е платена в брой, то към него трябва задължително да има касова бележка, за да може сумата да бъде върната.

При кредитното известие са в сила всички принципи на осчетоводяване и отчитане, които се отнасят за фактурите.

При осчетоводяване на едно кредитно известие се намалява данъчната основа на вече осчетоводената фактура. Когато се издадат кредитни известия, то те се отразяват в дневника за продажби на издателия в данъчния период, през който са издадени. Както и полученото кредитно известие трябва да се отрази в дневника за покупки на получателя, също в данъчния период, през който са издадени.

Такива и още други счетоводни дейности, можете да научите, ако станете част от схемата „Аз мога повече” ( http://www.e-obuchenie.bg/kursove/ezikovi/angliiski-ezik/kurs-angliiski-ezik.html ), която работейки заедно с центровете за професионално обучение, доставят напълно безплатна възможност за професионален курс по „Оперативно счетоводство”, който да ви помогне да се профилирате. Курсът е безпалтен, само чрез ваучери и от него могат да се възпозлват всички хора, които работят и имат сключен трудов договор. След завършване на професионалния курс, вие ще получите свидетелство за професионална квалификация и професия по „счетоводство”.

Сега вече можете да си изберете това ЦПО и доставчик на обучение, които предлагат дистанционно обучение, благодарение на което ще можете да учите, без да се притеснявате, че няма да успеете да се справите с професионалните си ангажименти. Дистанционното учене ви освобождава от задължението да ходите в конкретно време и ден на конкретно място ,за да присъствате на курс. Така вие можете да се обучавате където и да сте, когато пожелаете, без значение колко часът е сега. Не пропускайте шанса си да придобиете нови знания и нова професия, като учите без притеснение. Екипът от преподаватели е съставен от професионалисти, които имат добър педагогически подход и правят всичко по силите си ,за да ви предадат знания и умения, които да бъдат на високо ниво.

 

Comments (0)

Десет „златни“ правила при изучаването на немски език

Правила за изучаване на немски език

Какво трябва да знаем, когато учим немски език?

Когато се записвате за езиков курс по програма Аз мога повече, има някои неща, с които трябва да се запознаете. За да научите по-лесно немски език, следвайте стъпките, посочени по-долу:

1.Постоянство.

Първото, което трябва да направите, е да отделяте едно постоянно време за да учите, независимо дали в присъствена форма или в дистанционен курс по немски език.

2.Опирайте се на родния език.

Ако сте на начален етап в изучаването на немски език и неговата граматика, търсете учебници, в които всички правила за произношението и граматиката са изложени на български език. И вече на следващ, по-напреднал етап, тази необходимост отпада.

3.Работа с речник.

Речникът е много важен и необходим, ако срещнем непознати думи в различните източници, които ползваме.

4.Връзка между теория и практика.

След всяка усвоена теоретична част от учебния материал, изпълнявайте съпътстващите, с различно предназначение упражнения.

5.От просто към сложно.

Изучавайте граматиката стъпка по стъпка, за да опознаете всички нейни части. Не скачайте от тема в тема.

6.Учете с химикал в ръка.

Водете си бележки, правете си конспекти. По този начин винаги може да направите преговор или да се върнете към стар материал при необходимост.

7.Занимавайте се с няколко източника.

За да можете да актуализирате своите знания по немски език, не ползвайте само един, а повече източника, защото никъде информацията не е пълна и цялостна. Четете художествена литература, търсете книги за историята и културата на германската държава.

8.Преговаряйте наученото.

Както е известно, човешката памет е избирателна, затова е необходимо постоянно да се преговаря наученото. Не мързелувайте – преговаряйте, за да затвърдите наученото.

9.Използвайте придобитите знания на практика.

Не се ограничавайте само до упражненията, които дават уроците. Гледайте филми със субтитри, общувайте в Интернет, ползвайки немски език, търсете наум непрекъснато немските преводи на различни български думи.

10.Анализ на немските фразеологизми.

Това се прави с цел те да се разберат и да се намерят подобни в българския език. Когато започнете лесно да разбирате идиомите, вашият немски ще скочи напред с бърза крачка.

 

Comments (0)

До какво могат да доведат икономическата нестабилност и несигурност?

Последици от икономическата нестабилност

 

Какви са последиците от икономическата нестабилност?

И защо да запишем курс по икономика и мениджмънт?

Най-добрият икономически сценарий за една страна и благоприятното й развитие й в икономическо отношение, е това тя да бъде икономически стабилна. За съжаление, икономическа стабилност се постига изключително трудно, задържа се стабилна още по-трудно, защото тя зависи и е комплекс от много фактори. Поради тази причина, по-често явление в стпанството на една държава е икономическата нестабилност. Икономическата несигурност е най-големият проблем, дори може да се каже и кошмар за всички отрасли в една страна. Като най-разтревожени обичайно от едно такова нестабилно икономическо положение са мениджърите в строителния бранш, които споделят, че са уплашени, заради това, че не знаят какво ги очаква в бъдеще.

 

Нестабилната икономическа среда, влияе негативно и травмиращо и на деловите хора, страшното е, че не малката тежест на този фактор може да не спре да расте дълго време. Едно такова икономическо влошаване, влияе изключително неблагоприятно на бизнеса, а това от своя страна води до свиване на персонала на една фирма, което  довежда до покачване на ръстта на безработните хора.

 

Тези неприятни икономически фактори вляят неимоверно силно на ситуацията на вътрешния пазар, което е удар за промишлеността и предприятията, защото търсенето намалява значително. Икономическата нестабилност се отразява на финансирането, на конкуренцията на вносителите, както и на намирането на качествена работна ръка.

 

Икономическата нестабилност се отразява на създаването на нови фирми и предприятия. Така и макроикономиката започва да преобладава. При такъв род ситуация, се забелязва, че персоналът на фирмите не надвишава повече от 10 души, а някъде дори може да се види, че в дадена фирма работят само собствениците, което означава, че те не наемат никакъв персонал, защото не могат да си го позволят финансово.

 

Заради зациклянето на икономиката, често една страна бива заставена пред това да вземе заем, което автоматично я прави длъжник. Този акт, пък довежда до повишаване на процента на лихвите, които данъкоплатците изплащат и така се влиза в един омагьосан кръг, от чието излизане става все по-сложно и забъркано. Един държавен дълг, често довежда и до спад от външните инвеститори, заради вътрешната сигурност, в която се намира съответната страна.

 

Всеки може сам да прецени, защо е важно една страна да не изпада в положение на икономическа нестабилност. Икономиката изпада в пълен хаос, несигурността е водещ фактор, безработицата се задълбочава и така страдат всички отрасли на стопанството, заедно с обикновения човек. И колкото по-дълбока става икономическата нестабилност, толкова ситуациите се преплитат, защото всички икономически отрасли са взаимозависими и така веригата става все по-трудна за прекъсване и проблемът се задълбочава още повече и повече.

 

За справянето с такъв род икономически ситуации на нестабилност, всяка страна се нуждае от добри специалисти по икономика. Най-хубавото е, че никога не е късно да станеш икономически специалист. Всички сме наясно, че България страда сериозно от нестабилността в икономиката си и точно поради тази причина, стремежът на страната е непрекъснато да обучава хората, живеещи в нея, за да може да се справят с безработицата и трудното намиране на качествени работни кадри. Тъкмо и затова се създават центрове за професионално обучение, където желаещите да придобият професия или да се преквалифицират като придобият нова такава, могат за се запишат по желаната от тях специалност. Ако проявявате интерес към икономиката, можете да станете част от схемата Аз мога повече, където да се запишете на безплатен курс, с ваучери по Икономика и мениджмънт ( http://www.e-obuchenie.bg/kursove/profesionalni/ikonomika/ikonomika-i-menidjmant.html ). Сега някои доставчици на обучение,  работещи съвместно схемата, предлагат двойната възможност да се обучавате по две специалности наведнъж. Трябва само да откриете ЦПО - то, което предлага тези две професии в един курс.

 

За тези, които проявяват интерес от предлаганите възможности за безплатно обучение, трябва да бъдат уверени в това, че доставчиците на обучение наемат за своите професионални центрове екипи от педагози, които са специалисти и не правят никакви компромиси в преподаването на материала. След завършването на курса по „Икономика и мениджмънт”, всички курсисти се сдобиват със сертификат за професионална квалификация и не на последно място с качествени знания и самочувствие, че могат да работят в икономическата сфера напълно професионално и да бъдат пълноценни приносители за икономическото стабилизиране на страната ни.

 

Comments (0)

Интересен поглед върху взаимовръзката на данъците и икономическия растеж

Данъците в икономиката и мениджмънта

Каква е ролята на данъчното облагане в една икономика?

За да достигне една страна до икономическа стабилност е необходим дълъг период от време на висок и устойчив растеж. Като фактор, който може да спомогне за икономическия растеж е данъчното облагане и неговото равнище за конкретната страна и възможностите за намаляване на това данъчно облагане.

 

Някои икономисти обясняват убедително твърдението, че връзката между данъците и стопанския растеж е взаимосвързан процес и настояват, че ниските данъци, довеждат до по-голям растеж в икономиката. Това становище се отнася за по-слабо развитите и за силно развитите в икономическо отношение страни, като то влияе най-благоприятно на развитите, защото разстежът се получава по-бързо.

 

При този процес по намаляване на данъчните задължения и ускоряването на икономическия растеж, е свързан с няколко важни момента. Казано простичко, когато има по-ниски данъци, хората и фирмите разполагат с повече пари, които да спестяват и съответно да похарчват. Когато се наблюдава наличие на по-високи данъци, се забелязват по-малък брой на преки чуждестранни инвеститори, а от там се наблюдава спад в общия капиталов поток към икономиката.

 

При наличието на данъци и факта, че хората не могат да получат пълното възнаграждение от печалбата си, води и до демотивация да се трудят, да поемат рискове и да инвестират, което прибавя още един минус към икономиката, защото така те не добавят никакви стойности към нея.

 

Друго становище, касаещо данъците е, че те водят до по-ниска икономическа активност и оттам те допринасят за по-ниска заетост и по този начин се покачва степента на безработицата.

 

Важни са и факторите, че данъците затрудняват свободната размяна, а тя от своя страна е от основно значение за наличието на икономически растеж. Става въпрос за транзакциите, които се облагат с данъци, което не е в интерес на хората, които ги осъществяват, защото те получават по-малко, отколкото трябва.

 

Също така, когато се налагат повече и по-високи данъци, се наблюдава процес, който се нарича свръхданъчно бреме. Той включва в себе си паричната загуба на обществото от данъчното облагане.

 

За тези от вас, които се интересуват от професионално от икономика и всички процеси протичащи от нея, може да се запишат на курс по икономика и мениджмънт, предлаган от доставчици на обучение, които предоставят курса, съвместно схемата Аз мога повече. Курсът е безплатен, само с ваучери. Всеки курсист сам може да избере центъра за професионално обучение, който да служи за негов доставчик, както и всеки сам може да предпочете формата на обучение. Сега някои от доставчиците предлагат курсове, които са изцяло дистанционни. Те се отличават с интерактивната си форма, преподаване, което е съобразено с най-новите педагогически методи. Електронното обучение, предразполага към учене, защото то няма изискване да се провежда в конкретен ден и час.

 

Преподавателите, които доставчиците на обучения са подбрали за курсистите си, са професионалисти от висок ранг, разбиращи от икономика и с готовност да предадат знанията и уменията си на своите ученици.

 

След завършване на курса, всеки курсит плучава сертификат, за удостоверение на това, че е завършил такъв професионален курс и се сдобива с професия „Икономист”. Ако това е вашето желание – да станете икономист и да се развивате в тази професия, не губете време, а изберете ЦПО, където да получите необходимите компетенции. 

Comments (0)