Tyxo.bg counter
Company Logo

slide 1 slide 2 slide 3$slide){ ?>

Реклама

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Вход

Факти за възникването и разпространението на езика на Шекспир

Английски език - от появата му до доставчик на обучение по програма Аз Мога Повече

dostavchik-na-obuchenie-po-angliiski-ezik

Английски език говорят 328 млн. души или 22,25 % от населението на света. Този език се нарежда на трето място по употреба след китайския и испанския. Той принадлежи на западногерманското езиково семейство. Неговият произход води началото си от англо-саксонските езици (староанглийски), където е силно въздействан от френския и латинския език, заради завладяването на Англия от норманите. Английският език се развива на територията на Британските острови, но въпреки това най-много английскоговорящи има в САЩ, приблизително към 309 млн. души. Общо на брой 56 страни използват английския като официален единствен или като втори официален, сред тях са Канада, Ирландия, Северна Африка, Нова Зеландия, Австралия, Обединеното кралство и др. Интересен е фактът, че не малък е броят на държавите, за които английският е официален език, но не е толкова разпространен, като например: Ботсвана, Фиджи, Гана, Гамбивия, Либерия, Пуерто Рико, Руанда, Филипини, Джърси и т.н.

 

Огромно влияние на английския език оказва френският. Това се дължи на факта, че през 11 век Британия е завзета от норманите, които основно говорели на френски. Като последица от това, днес голяма част от лексиката на английския е със заемки от френския.

 

Друго влияние, което оказва значение в развитието на английския, е това на латинския език. Той служил на европейския интелектуален живот, където в началото в църквата се използвал средновековният латински, а после ренесансовият, който служел на хуманистите. Езикът на Шекспир се смята, че е възникнал в средата на 16 век, с превръщането на Великобритания в колониална сила. Така той започва да се разпространява в Северна Америка, Африка, Австралия, Индия. Обхватът на английския, става все по-голям, дори и сред колониалния период, когато новосъздадени страни, за да избегнат политически затруднения, избират английския за официален.

 

За най-близък до английския език се счита, че е шотландският. Твърди се, че той е част от групата на диалектите на английския, което автоматично го нарежда до най-близкия до него. Несъмнено английският има многовековна история в създаването и развитието си. Заради ограмната му употреба, английският се налага като език, който трябва да знаем на всяка цена и в България. Поради този факт доставчици на обучение задължително предлагат в каталозите си езиково обучение по английски език.

Коментари (0)

500 оставащи символа

Cancel or